tisdag 30 juli 2013

pincettgreppet.


Valle tränar pincettgreppet lite. Med makaroner. Pilligt och gott på samma gång. 

söndag 21 juli 2013

bovetegröt med äpple, kanel & kardemumma.


Då gröt och fruktpuré fortfarande är det enda som William äter sedan en månad tillbaka så tänkte jag att lite variation på gröt vill han väl ha!?

Vi får alltså knappt i honom någonting annat än gröt och fruktpuréer. Inga grönsaker, kött och fisk. Det tog tvärstopp för ett tag sedan. Han som åt precis allt innan. Och det är inte min hemlagade prettogröt han äter heller. Nej nej, det är en fin variation mellan Sempers och Nestlés havregrötar naturell. Men det beror mest på att vi har varit lite lata här hemma.

Här kommer ett recept på gröt gjord på bovete, äpple, kanel och kardemumma. Gör gott!
Räcker till ca två portioner. Gröten går bra att servera både varm och kall.

Gör så här:
4 dl vatten
1 dl krossat bovete (Risenta)
2 krm malen kanel
2 krm malen kardemumma
ca ett halvt rivet äpple (jag skalade äpplet först)

Koka upp vatten och häll i bovetet under omrörning. Låt koka ett tag. I med kryddorna och rivet äpple, koka vidare. Tillsätt mer vatten om det behövs. Om du vill ha en helt slät konsistens mixa med stavmixer.

Willes betyg… nja, hade väl önskat att han skulle gilla detta direkt men icke. Fick äta upp det själv den här gången men jag ska definitivt prova igen.

Tacktips för receptet bästa Mackan! 

tisdag 16 juli 2013

dagens mellanmål.

Det här mumsar vi på idag, en cantaloupe. Just precis nu är de så där perfekt söta och saftiga. Billiga dessutom. Kladdigt blir det så ta med rejält med servetter. 

måndag 15 juli 2013

red berries.

Dags att ta tillvara på lite av sommarens frukter och bär tänkte jag och köpte jordgubbar. Väl hemma kändes det som att körsbären från svärfars trädgård nog skulle passa bra ihop med de solmogna jordgubbarna. Och så fick det bli.

Gör så här:
Behöver inte vara så noga med mängderna utan ta vad du har. Stå nu inte och gör detta i dina favoritkläder, du kommer att förstå varför. Jag tog en liter jordgubbar och en rejäl näve körsbär. Skölj och ta bort det gröna på jordgubbarna, dela och lägg i en stor skål. Kläm ut kärnorna i körsbären. Mixa. Mest för konsistensen skull så behövs det en eller två bananer. Mixa vidare. Klart!




söndag 7 juli 2013

uppdrag "sluta amma på natten"


Lagom till semestern så bestämde sig mjölkcentralen för att sluta ha nattöppet. Ingen mer vickning eller "nattamad" som det heter här nere i Skåne. Jag förstod att min största om enda kund skulle bli fly förbannad så jag valde att sova på annan plats den första natten och lät pappan ge det bistra beskedet. Precis som vi misstänkt så bemöttes nyheten inte med den gladaste minen man kan tänka sig, nej tårar och ilska i ungefär en timme vid det första uppvaket men efter mycket tröst och vaggvisor så somnar vår lille Valter till slut om. Vid den andra uppvaknandet tog det snäppet kortare tid att acceptera sitt öde samt att pappans bröst var totalt värdelösa. När dagen grydde så har det hunnits med ett antal vakna-somna-vakna procedurer innan pappan och Valter kommer in till mig. Pappan är helt slut och Valter hade det välbekanta suget i blicken om ni förstår vad jag menar...

Natt två av uppdrag "sluta amma på natten" sover jag fortfarande på annat ort. Uppvaken är färre och kortare och vi kanske började tro på det där någon sa om att det tar tre dagar att bli av med en vana.

Natt tre då. Nja, den gick väl sådär. Många uppvak och mycket gråt. Det här med att bara stänga ner något som funkade så bra tycker tydligen Valter är en helt tokig idé.

Natt fyra sover jag med vår lilla man - beredd på det värsta. Han vaknar kl 22:00 och jag bär över honom från spjälsängen till vår säng, lägger ner honom, han börjat gråta jag håller om honom och han somnat om! På en gång. Och sover till kl 06:00 på morgonen. Vad hände!? Jag däremot sov INTE från 22:00 - 06:00. Nej, jag vaknade hela tiden och tänkte "nu, NU kommer han säkert vakna snart".

Natt fem. Pappan och Valter kör grabbnatt igen. Valter vaknar en gång kl 04:00 och bärs över till vår säng och somnar om. Halleluja! 

I skrivandets stund sover han gott och jag hoppas han fortsätter med det.

Jag kan verkligen rekommendera denna "lilla" manöver om du nu vill sluta natt-amma. Gör det på semestern och sov i ett annat rum där du inte kan höra gråten. Det tar några dagar men är helt klart värt det.

onsdag 3 juli 2013

rice.


Hittade finfina grejer från Rice i Köpenhamn igår. Perfekt storlek på skålarna och små burkar som både är roliga att leka med och super för allt möjligt gott. Här kan du läsa mer om Rice.